Microsoft Office krijgt een nieuw standaardlettertype

De afgelopen twee jaar heeft Microsoft een interactief proces doorlopen om het nieuwe standaardlettertype te kiezen voor Office. Door vijf lettertypen te publiceren vroeg Microsoft wereldwijd feedback aan Office-gebruikers met de vraag welk lettertype de voorkeur heeft. Het lettertype Bierstadt kwam uit de bus als favoriet. Microsoft heeft besloten om toch een andere naam aan het font te geven, namelijk Aptos.

De noodzaak van verandering

Ontwerpers Luc(as) de Groot en de Microsoft Typography Group werkten samen aan de ontwikkeling van Calibri. Het lettertype werd geïntroduceerd als onderdeel van de release van Microsoft Office 2007 en gaf Office een frisse uitstraling. Calibri is meer dan 14 jaar het standaardlettertype geweest.

De ontwerpkeuzes achter Calibri gaan over evenwicht tussen moderniteit en klassieke elementen. Het lettertype heeft strakke lijnen met een heldere vormgeving. Het was bedoeld om zowel in gedrukte documenten als op schermen goed leesbaar te zijn, waardoor het een veelzijdige keuze werd voor verschillende communicatiematerialen.

Hoewel Calibri lang de standaard was, realiseerde Microsoft door de gebruikersfeedback dat het tijd is voor vernieuwing. Met een nieuw font gaat Office weer voelen als iets van nu.

Verandering in het default font beïnvloedt de uitstraling van documenten

Met het besluit om Calibri te vervangen, introduceert Microsoft Aptos als het nieuwe gezicht van het default font in de Office-programma’s. Aptos wordt gepresenteerd als een font dat de volgende stap vertegenwoordigt in de evolutie van de typografie bij Microsoft.

Een verandering in het default font heeft een aanzienlijke impact op de visuele kant van documenten. Een lettertype speelt een rol bij het de uitstraling, stijl en professionaliteit van communicatiematerialen. Aptos is ontworpen om de eigenschappen te behouden die de Office-gebruikers waarderen in een default font. Het heeft een eigentijdse en moderne uitstraling, met verfijnde lijnen en verhoudingen die zorgen voor een goede leesbaarheid.

Met Calibri hebben office-gebruikers jarenlang kunnen vertrouwen op een professioneel en betrouwbaar lettertype dat synoniem werd met de Microsoft Office-suite. Met het nieuwe Aptos font stapt Microsoft in de toekomst, waarin eigentijdse esthetiek, verbeterde leesbaarheid en flexibiliteit centraal staan.

Controleer dus je Office-sjablonen op het lettertype. Pas het lettertype aan als nodig. En gebruik dit momentum misschien ook voor het opfrissen van de andere communicatiemiddelen.  

Bronnen:
Microsoft Design. (2023, 13 juli). A change of typeface: Microsoft’s new default font has arrived
Microsoft Design. (2021, 28 april). Beyond Calibri: Finding Microsoft’s next default font

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *