Zo schrijf jij die blogpost met een paar trucjes

Als specialist beantwoord je dagelijks vragen van klanten. De tips in deze blogpost heb ik niet zelf verzonnen. Ik heb ze door de jaren heen opgepikt uit boeken, sites en blogs. Door deze blogpost te lezen leer je hoe je het antwoord dat je al hebt omzet naar een tekst voor een blogpost.

Starend schrijven

Laat je niet stoppen door te denken dat je bij de eerste letter moet beginnen en in één keer door moet schrijven naar het eind. Het eerste wat je doet als je begint met schrijven is minimaal 10 keer op enter klikken. Opgelost! Nu staat je cursor ergens middenin in wat later je blogpost wordt. Nu begin je niet meer bij het begin. Een tweede geheim: Een blogpost hoeft niet perfect te zijn.

Nu nog de inhoud van je blogpost. Je staat al met je cursor ergens middenin van het scherm van de tekstverwerker. Je hebt dus al een idee. Wat zou jij willen weten over het onderwerp?

Schrijf vanuit een structuur

Schrijf je eerste gedachten gewoon op. Je specialisten-antwoord is een prima start voor de blogpost. De volgende stap is om een eenvoudige structuur te gebruiken waar je de antwoord(en) in verwerkt. Door een schrijfmal te gebruiken kun je rustig van de hak op de tak springen en krijg je een structuur in het verhaal. Zinnen waar je niet tevreden over bent haal je er later uit of pas je aan. Je hoeft ook niet alles in één dag te schrijven. Deze blogpost heb ik geschreven over een periode van drie weken. Er zijn meerdere schrijfstructuren te bedenken (of te google-en).

Een vaak gebruikte structuur voor een blogpost is:

  • Titel
  • Intro
  • De 5 W’s
  • Voorbeeld / bezwaar
  • Samenvatting
  • Volgende stap 

Titel:  Dit kan de vraag zelf zijn of vertaalt naar een hoe-te-doen.
De titel laat de lezer weten wat haar voordeel is; Waarom moet zij je blogpost lezen. 

Intro: Wat is het probleem dat je oplost voor de lezer?

De 5 W’s: Uitwerken van de oplossing.
Sub-vragen die je beantwoord over de oplossing; kan er natuurlijk één zijn: Wie, Wat, Waar, Wanneer en Waarom van het onderwerp.

Voorbeeld / bezwaar: Heb je een voorbeeld die je oplossing onderbouwt of kun je inspelen op een bezwaar van de lezer. 

Samenvatting: Geef een korte samenvatting van de informatie die je hebt gedeeld. Hoe kan de lezer de informatie gebruiken / toepassen?

Volgende stap: Wat moet de lezer doen? Zet aan tot actie!

Het schrijven zelf

De blogpost die je nu leest heb ik geschreven met de schrijfmal. Als eerste heb ik in het kladblok middenin mijn eerste gedachten opgeschreven daarna de schrijfmal erboven geplakt en ingevuld. Later ben ik gaan herschrijven:

Door het opschrijven van mijn eerste gedachten en het opzetten van een structuur had ik een startpunt om te gaan herschrijven:

  • Ik haalde de kopjes ertussen uit, maakte er echte zinnen van.
  • De zinnen uit mijn eerste gedachten heb ik bij de antwoorden geplakt.
  • Herlezen. Nog meer zinnen aanvullen.
  • Maakte de tekst overzichtelijk door er echte tussenkoppen te plaatsen.
  • Weer een keer herlezen en herschrijven.

In dit proces zijn zinnen van plaats veranderd. Ik kon eenvoudig van de hak op de tak springen. Ik maakte mij nog geen zorgen hoe de tekst ervaart als je die zou lezen van letter 1 naar het eind van de blogpost.

Doordat ik één keer in de week op een vast moment aan deze blogpost schreef kreeg de blogpost genoeg tijd om te rijpen. De titel die de blogpost heeft gekregen was er al vrij snel.

Hoe gebruik je deze trucjes voor het schrijven van een blogpost

Denk aan één van de vragen die je regelmatig van een klant krijgt. Of kijk in de mails die je hebt verstuurd.

  • Begin midden in het scherm en schrijf je eerste gedachten op.
  • Maak een opzet voor een structuur met de schrijfmal.
  • Schrijf en herschrijf.
  • Gun je zelf tijd door niet alles in 1 dag te schrijven. Laat je werk een paar dagen liggen.
  • Lees hem nog een keer en pas aan als je dat nodig vind.

Op deze manier ben ik van een vraag naar een gestructureerd-geschreven-antwoord gegaan. Ik heb voor een probleem een oplossing beschreven. Nu wordt het tijd om je tekst online te zetten. Dan pas is het natuurlijk een blogpost. Een blogpost hoeft niet perfect te zijn.

Als je gevraagd wordt om een blogpost te schrijven schiet dan niet in de stress. Een goede blogpost is niet die ene perfecte. Begin gewoon met de tips uit deze blogpost toe te passen. Onderweg ontdek je hoop ik het plezier van het schrijven. Als je de smaak te pakken hebt stop niet. Begin gewoon aan je volgende blogpost.