Leer een klas programmeren

Sporten, muziek maken en programmeren mogen wat mij betreft meer aandacht krijgen in het basisonderwijs. Leren programmeren is nog niet zo ingeburgerd zoals sport en muziek. Met mijn dochter waren we te gast bij Microsoft voor een codeerworkshop en vond ik het antwoord op de twee vragen: Waarom is het dan zo belangrijk dat kinderen de basis van programmeren leren en hoe help je ze op weg?

Leren programmeren gaat niet over die code; Leren programmeren gaat over het proces om van het idee naar een resultaat te gaan. Het leren logisch nadenken, het uitdenken wat je precies wilt en hoe dat dan gemaakt moet worden. Dit leerproces helpt in de ontwikkeling van vaardigheden die in elke loopbaan bruikbaar zijn; Een onvolledige opsomming van de voordelen:

  • Creativiteit
  • Logisch denken
  • Kritisch denken
  • Probleemoplossend vermogen
  • Ruimtelijk inzicht
  • Structureren
  • Samenwerken
  • Doorzettingsvermogen

Neelie Kroes vergelijkt het met leren lezen:

Je leert lezen, je leert schrijven, en je leert programmeren. Programmeren is het nieuwe lezen en schrijven (2014).

Dit zette mij aan het denken over het basisonderwijs. Wat mijn dochter leert op school verschilt niet zo veel als wat ik op school heb meegekregen. De vorm is wel anders de vakken bijna gelijk. Door technologie is de manier hoe wij werken veranderd. In bijna alle spullen die wij gebruiken zit wel een stukje code verstopt. Belangrijk dus om mijn dochter te laten begrijpen hoe technologie werkt en hoe die voor haar kan werken. En dat het natuurlijk meer is dan code.

Zelf aan de slag

Wij waren dus te gast bij Microsoft voor een middag Kinder & Ouder codeerworkshop. Microsoft NL had kinderen van Microsoft-partners uitgenodigd. De kinderen zijn aan de slag gegaan met programmeren door een spel te maken en door kleine robots te programmeren (Ozobot).

Dankzij de programmeer-middag leerde ik stichting CodeUur kennen. Stichting CodeUur brengt programmeren structureel in de klas met het geven van eenvoudige programmeerlessen aan leerlingen in groep 7 en 8. De programmeerlessen worden verzorgd door begeleiders die zich bij stichting CodeUur hebben aangemeld. Via de site van CodeUur heb ik mijzelf ingeschreven. Binnenkort krijg ik mijn introductie en hoop ik snel voor een klas te staan. Wil je zelf aan de slag? Er zijn verschillende tools (voor kinderen) om te leren programmeren:

Kinderen op weg helpen met programmeren is leerzaam. Laat die kans niet voorbijgaan om voor een klas te kunnen staan!