Mijn eerste 5km met 5fingers

De eerste volle kilometer duurde lang voordat ik die kon lopen. Naïef pakte ik het-eerste-de-beste-5-kilometer-beginners-schema om weer van voor af aan te starten. Dit kan prima werken als je gaat lopen met schoenen die demping in de zool hebben. Met barefootstyle-lopen komt er nog een klein dingetje voor.

Voorbereiding

Voordat ik de schoenen kocht heb ik veel op internet gelezen over het onderwerp barefootstyle. Er is een nieuwe wereld voor mij open gegaan. Door de verhalen van anderen te lezen kreeg ik een beeld van wat mij nog te wachten stond. Als voorbereiding ben ik rondom het huis meer gaan lopen op blote voeten. Om mij voeten krachtiger te maken ben ik oefeningen gaan doen. De eerste maanden van mijn barefootstyle-avontuur heb ik niet hardgelopen. Experimenteren met het lopen op blote voeten stond centraal. De eerste week na de opening van de De Trek Barefoot in Amsterdam heb ik mijn eerste paar Fivefingers gekocht.

Met mijn nieuwe schoenen ben ik weer bij nul begonnen. Ik ben voorzichtig begonnen met stukjes te wandelen met de Fivefingers. Na nog een paar maanden experimenteren ben ik eindelijk gestart met het loopschema voor de vijf kilometer. Aan alles merkte ik dat mijn spieren in mijn voeten en kuiten tijd nodig hebben om zich aan te passen aan mijn nieuwe loopstijl. Ik heb mij zelf belooft om echt te blijven luisteren naar de signalen die mijn lichaam geeft. Rustig aan beginnen dus.

Eerste doelen

Bij het lopen horen doelen. Mijn eerste drie doelen waren nogal open deuren:

  • Zorgen dat lopen weer een vaste-routine-gewoonte is.
  • Werken aan uithoudingsvermogen.
  • Vijf kilometer aan één stuk lopen op Fivefingers.

Lopen is een vaste gewoonte van mij geweest. Na een knie-blessure had ik hardlopen minder belangrijk gemaakt. Andere dingen heb ik voor laten gaan. Lopen deed ik nog wel maar niet volgens een vooropgezet plan met een doel. De loopfrequentie ging naar beneden, de loopprestaties gingen natuurlijk ook achteruit. Door in de eerste maanden van mijn nieuwe loop-avontuur op vaste momenten tijd te maken voor mijn oefeningen sleepte het weekpatroon van een schema er weer in. Mijn omgeving liet ik weten dat ik weer was begonnen met hardlopen. Tuurlijk kreeg ik grappen naar me toe geslingerd dat het meer leek dat ik voor de avondvierdaagse aan het trainen was dan aan het hardlopen. Als ik zelf maar wist waar ik voor wandelde 😉
Mijn eerste schema was een wandelschema geworden.

Het lopen met Fivefingers voelde even onwennig. Kou op de voeten en steentjes onder de voeten. Door steeds een stukje verder te wandelen begon de wereld onder mijn voeten anders te voelen. Het werken aan de vijf kilometer kon beginnen.

Begin is er

Als je begint met hardlopen verzand je snel als je overal op blijft letten. Je kunt nu niet overal tegelijk aan werken. De perfecte loophouding had ik even geparkeerd, het zelfde voor loopsnelheid. Eerst maar zorgen dat ik een weer een gezond uithoudingsvermogen opbouwde.

Mijn 5-kilometer-schema was halverwege toen een trainingsgroep bezocht. Ik had geen pijntjes maar ik merkte dat het wandelen op Fivefingers anders voelde dan het rustig hardlopen op Fivefingers. Door de trainingsgroep wist ik ook waarom en viel voor mij het kwartje.

De fout die ik maakte was dat ik volledig op mijn voorvoet lande en mijn hak niet de grond liet raken. In één van de workshops leerde ik om te landen op de middenvoet en de rest van de voet wel de grond te laten raken. Dit is voor mij het begin geweest om toch gelijk te werken aan de juiste loophouding. Wat ik doe is steeds één verbeterpunt pakken en daar aan werken.

Het 5-kilomter-schema heb ik netjes afgerond en heb ik over laten gaan in een 10-kilometer schema. De eerste doelen zijn bereikt, de grenzen zijn verlegt. Het lopen op minimalistische schoenen voelt goed en vraagt om langere afstanden. Ik ben weer een loper!

Mijn voeten zijn gewend, hardlopen gaat weer zoals ik het wil. Voelt goed 🙂