Mijn eerste 10km-plus-duurloop

Zonder mij druk te maken om tempo heb ik een 10-kilometer-schema gevolgd. Het idee achter mijn 10-kilometer-doel is om mij eerst te trainen op uithoudingsvermogen, mijn spieren de kans te geven zich aan te passen aan de nieuwe manier van lopen en mij later pas druk te maken over een looptempo.

Drie keer in de week ben ik op pad. Het weekpatroon zat er lekker in na een periode van voeten-trainen en het volgen van een 5 kilometer-schema. Mijn 10km-schema duurde 8 weken en liet mij 16 tot 20 kilometer per week rennen. In de weekenden de duurloop die rustiger word gelopen.

Halverwege juli heb ik mijn eerste tien-kilometer-plus-duurloop gedaan. Om dat te vieren ging ik terug naar één van mijn favoriete hardloopplekken waar ik al een tijd niet meer was geweest: ’t Twiske. Het voelt fijn om weer te duurlopen in dit recreatiegebied. Het voelde goed om er weer te zijn en leverde een berg energie op.

Verder durven te kijken

De eerste volle vijf kilometer lopen aan één stuk in barefootstyle gaf voor mij geen echte problemen. Met het volgen van een workshop leerde ik hoe ik mijn voeten goed moet laten landen waarmee mijn spieren minder belast worden.

Op het punt dat het aantal kilometers per week omhoog ging en ik stukken ging afleggen van 7 kilometer in één keer begon ik mijn voeten en kuiten te voelen. Het was geen spierpijn. Meer een gevoel dat ze flink gewerkt hadden. Mijn voeten en kuiten worden sterker. Door ze te masseren zorgde ik voor een goed herstel. De acht weken zijn voorbij gevlogen. In deze weken is er iets mooi bij gekomen. Ik durf verder vooruit te kijken en weer hardloopdromen te hebben. Ik heb het vertrouwen gekregen dat ik ze waar kan maken. Het kriebelt aan alle kanten en moet me zelf remmen om niet te snel te gaan. Blijf rustig opbouwen.

Ik ben écht verbaasd wat ik in een half jaar tijd voor elkaar heb gekregen en blij met het plezier dat ik heb van het lopen! Ondertussen heb ik mijn zinnen gezet op de 10 EM en heb ik mij ingeschreven voor de Damloop. Het uithoudingsvermogen is er. Rekening houden met het looptempo kan er nu bij. Ik kijk uit om de Damloop te lopen met de Fivefingers onder de voeten. Het is ook tijd geworden om een training te vinden die mij verder helpt met de techniek van het lopen.