Waarom ik loop in barefootstyle

In de hardloopwereld ontdekte ik schoenen die anders waren dan de schoenen waar ik op liep. Door nieuwsgierigheid ben ik de ‘rare’ schoenen gaan proberen en heb ik geleerd ermee te lopen. Voor mij een wereld van verschil. Alleen de minimalistische schoenen dragen is niet het wondermiddel hier hoort een andere looptechniek bij. Het lopen op minimalistische schoenen is voor mij een middel om een betere hardlooptechniek te ontwikkelen.

In het begin van mijn barefoot-avontuur was het belangrijkste dat ik mij bewust was dat ik anders liep op blote voeten dan met schoenen aan. Het eerste wat ik merkte met mijn Fivefingers aan was dat als ik toch per ongeluk op mij hak landde dat het echt niet lekker voelde. Rustig aan beginnen door eerst alleen korte stukjes te wandelen. Met mijn oude schoenen ben ik in één keer gestopt en letterlijk weer bij nul begonnen met de Fivefingers. De eerste drie maanden heb ik niet meer hardgelopen maar eerst mijn voeten en spieren laten wennen aan een andere manier van bewegen.

Wat is anders dan met schoenen

Als eerste de blik van voorbijgangers. In het park waar ik vaak loop vroeg een man aan mij of ik last had van mijn schoenen toen ik blootsvoets aan het wandelen was. Ik antwoorde de man: “Ja ze zaten mij in de weg”. Niet dat het letterlijk zo is maar hij zette mij op de gedachte wat ik allemaal niet deed met mijn oude schoenen aan. Met minimalistische schoenen heb ik een betere controle over mijn lopen. Elke stap geeft mij direct feedback. Voelt het niet goed dan heb ik iets niet goed gedaan. Ik loop dus veel bewuster. Dit is ook de reden dat ik tot nu alleen nog op harde ondergronden heb gerend. Veel op asfalt en schelpenpaden. Om mijn voeten te trainen wandel ik na elke loop even een kort stukje blootsvoets. Ik merk dat de weg door de dunne zool van mijn Fivefingers toch anders voelt dan met blote voeten.

Met minimalistische schoenen loop ik meer voorover en maak ik een kleinere pas. De pasfrequentie die ik maak is hoger. In plaats van op de hakken te landen land ik op de middenvoet.

Wat doet barefootstyle met mij

In het begin dacht ik dat het alleen een fijnere manier van lopen zou zijn. Ik merk dat lopen op minimalistische schoenen meer met mij doet:

  • Lopen doe ik veel bewuster doordat ik de ondergrond goed voel.
  • Mijn koppigheid laat ik thuis.
  • Mijn voeten worden soepeler / leniger.
  • Hardlopen gaf mij al veel plezier, de fun-factor is zelfs nog groter.

Wat is jou ervaring met het lopen in barefootstyle?